Zaman Bakery

Zaman Bakery

Friday 16 March 2012

Senarai Bahan & Cara Membuat & Spesifikasi

Senarai bahan :Tepung,gula,minyak sayuran,garam,serbuk penaik,serbuk pengawet.
                         Inti : kelapa,kacang,kaya,marjerin,yis
Peralatan : roller,spiral mixer,oven,tray,mesin potong roti,sealing machine,plastics,minyak diesel,

Proses/peringkat penghasilan : 1)bancuh tepung
                                                         2) bentuk roti
                                                         3)meletak inti(bagi yg perlu)
                                                         4)tunggu roti naik
                                                         5)bakar roti
                                                         6)membiarkan roti menyejuk
                                                         7) Potong dan meletak krim(bagi yg perlu)
                                                         8)membungkus roti
Spesifikasi : a)roti kelapa/kacang = 80-90 gram(berinti kelapa dan kacang)
                     b) kaya : 80-100 gram sebiji(kaya berwarna merah dibuat sendiri)
                     c)pandan/coklat : 70-80 gram sebiji(krim resepi sendiri)
                     d)roti lenga : 70-80 gram sebiji (ditambah lenga yang rangup)
                     e)manis panjang : 80-90 gram sebiji(semakin manis apabila dikunyah)
                      f)sanwic : 300 gram  sebuku  (lembut dan enak)
                      g)tawar : 100 gram sebiji (sedap apabila dicicah dengan kari)

Sekian untuk kini,ASSALAMUALAIKUM...

No comments:

Post a Comment