Senarai bahan :Tepung,gula,minyak sayuran,garam,serbuk penaik,serbuk pengawet.
Inti : kelapa,kacang,kaya,marjerin,yis
Peralatan : roller,spiral mixer,oven,tray,mesin potong roti,sealing machine,plastics,minyak diesel,
Proses/peringkat penghasilan : 1)bancuh tepung
2) bentuk roti
3)meletak inti(bagi yg perlu)
3)meletak inti(bagi yg perlu)
4)tunggu roti naik
5)bakar roti
5)bakar roti
6)membiarkan roti menyejuk
7) Potong dan meletak krim(bagi yg perlu)
8)membungkus roti
Spesifikasi : a)roti kelapa/kacang = 80-90 gram(berinti kelapa dan kacang)
b) kaya : 80-100 gram sebiji(kaya berwarna merah dibuat sendiri)
c)pandan/coklat : 70-80 gram sebiji(krim resepi sendiri)
d)roti lenga : 70-80 gram sebiji (ditambah lenga yang rangup)
e)manis panjang : 80-90 gram sebiji(semakin manis apabila dikunyah)
f)sanwic : 300 gram sebuku (lembut dan enak)
g)tawar : 100 gram sebiji (sedap apabila dicicah dengan kari)
Sekian untuk kini,ASSALAMUALAIKUM...
g)tawar : 100 gram sebiji (sedap apabila dicicah dengan kari)
Sekian untuk kini,ASSALAMUALAIKUM...
No comments:
Post a Comment